Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Amnistia fiscala, adoptata in forma extinsa de Parlament - Mamele, pensionarii si bugetarii nu mai dau banii inapoi

E-mail Print

Legea amnistierii mamelor, pensionarilor si bugetarilor a fost adoptata, marti, in Camera Deputatilor, cu 315 voturi pentru, 6 abtineri si un vot impotriva.

Astfel, legea a primit unde verde in Parlament, dupa ce, luni, deputatii au adoptat, pe articole, proiectele privind amnistierea fiscala a mamelor si extinderea amnistierii fiscale la toti bugetarii cu venituri salariale constatate nelegale de rapoartele Curtii de Conturi. http://www.ziare.com/politica/camera-deputatilor/amnistierea-fiscala-pe-ultima-suta-de-metri-deputatii-au-dat-unda-verde-1320821

"Prin vot unanim s-au aprobat proiecte de legi de dreptate sociala, amnistia pensionarilor, mamelor si a functionarilor publici care nu din vina lor aveau de returnat bani. Ma bucur pentru acesti oameni. Nu numai acestia trebuie ajutati.

Nu am gasit o solutie juridica pentru cei care au pierdut in apel sau recurs procesele cu fostii angajati Arpechim si Petrom. Sunt intr-o situatie foarte rea ca sunt executati silit, dar nu putea fi inclusi in aceste legi", a declarat premierul Victor Ponta, dupa adoptarea proiectului de lege.

Desi criticat, proiectul fost sustinut si de parlamentarii PNL si PDL, initiativa legislativa fiind adoptate anterior de Senat.

Daca initial se referea la mame, pensionari si profesorii din Valea Jiului, amnistia fiscala a fost extinsa, pe 2 septembrie, dupa un vot in plenul Senatului, la toti bugetarii care au obtinut venituri salariale pe nedrept, din cauza unor calcule gresite ale functionarilor publici, nereguli constatate de catre Curtea de Conturi.

Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi

Astfel, toti bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept sunt scutiti de la inapoierea banilor luati in plus catre stat.

Nu se stie cum recupereaza statul banii

Senatorul PSD Liviu Pop declara atunci, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca "trebuie sa le dam banii inapoi" oamenilor. Intrebat daca proiectul de lege "nu seamana a cadou electoral", acesta a mentionat ca este vorba despre "niste drepturi salariale din 2010-2013 in baza Legii salarizarii, care este interpretabila, sunt situatii punctuale in care legea s-a aplicat deficitar", adaugand ca nu sunt luate in discutie cazurile in care bugetarii au facut demersuri pentru a obtine ilegal sporuri necuvenite.

"Ti-am dat cinci lei, dar meritai trei, ia da inapoi doi lei", a sintetizat Pop problema, intreband "ce vina are angajatul ca s-a calculat gresit?". Totusi, el nu a putut clarifica cum va recupera statul banii ajunsi pe nedrept la bugetari, dupa aplicarea defectuoasa a Legii salarizarii unitare.

300 de milioane de lei lipsa

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a lamurit ca amnistia fiscala vizeaza intreg sectorul bugetar, adica "profesori, cadre medicale sau alte categorii ale administratiei publice locale, care au primit anumite sporuri in baza unui contract colectiv de munca, care, in momentul aplicarii legilor facut de Boc, prin care s-au taiat salarii, a ramas in vigoare".

Plumb a specificat ca este vorba despre un total de 300 de milioane de lei care nu vor mai fi returnate de catre sectorul public, adica nu vor mai intra in bugetul de stat. Totusi, ea a explicat ca acest lucru "nu are influenta asupra bugetului, pentru ca suma nu a fost prevazuta in exercitiul bugetar pentru anul 2014".


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising