Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • default color
 • green color
 • blue color

Iohannis a promulgat legea prin care lucrarile executate fara autorizatie de construire la monumentele istorice sunt pedepsite cu inchisoarea

E-mail Print

Foto: Facebook/Klaus IohannisPresedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 12 august, actul normativ care modifica Legea 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de construire, a transmis Administratia Prezidentiala.

Proiectul de lege prevede abrogarea unei prevederi care se refera la infractiuni pedepsite cu inchisoare, dat fiind ca legea prevede deja contraventii pentru anumite lucrari de construire executate fara autorizatie.

Read more...
 

Presedintele Iohannis a promulgat OUG care completeaza Legea semnaturii electronice

E-mail Print

Foto: presidency.roLegea pentru aprobarea OUG care modifica actul normativ privind semnatura electronica a fost promulgata, marti, de presedintele Klaus Iohannis, informeaza Administratia Prezidentiala.

OUG a fost emisa in perioada starii de urgenta si prevede posibilitatea semnaturii electronice a documentelor intre institutii si autoritati publice in vedere conducerii, coordonarii si interventiei in actiunile de prevenire, limitare si inlaturare a efectelor generate de situatiile de urgenta, potrivit notei de fundamentare a Executivului la actul normative.

Read more...
 

Hartuirea psihologica la locul de munca, pedepsita oficial in Romania. Ce amenzi risca angajatorii, potrivit legii adoptate in Parlament

E-mail Print

Camera Deputatilor. Foto: CdepCamera Deputatilor a adoptat marti, 14 iulie, ca for decizional, proiectul de lege initiat de Oana Bizgan prin care formele de hartuire psihologica privind raporturile de munca sunt sanctionate disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz.

Initiativa legislativa prevede sanctiuni intre 10.000 si 15.000 de lei pentru angajatii care savarsesc fapte de hartuire psihologica asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnitatii acestuia.

Read more...
 

CCR da drumul la executarile silite. Legea prin care aceastea erau suspendate in starea de alerta, neconstitutionala

E-mail Print

Sursa: Captura FotoCurtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis o sesizare a Guvernului si a decis ca este neconstitutionala legea adoptata in Parlament in luna iunie prin care executarile silite in materie civila erau suspendate pe toata perioada starii de urgenta si alerta pana la data de 1 septembrie.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis marti, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Guvern si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct. 3 (cu referire la art. XVIII) din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale sunt neconstitutionale.

Read more...
 

Intra in vigoare noi masuri sociale luate de Guvern. Unele se refera la starea de urgenta, incheiata deja

E-mail Print

Foto: Arhiva Facebook/Guvernul RomanieiDoua acte normative care contin prevederi pentru reglementarea starii de alerta au fost publicate pe 19 mai in Monitorul Oficial, urmand ca masurile sa intre in vigoare de vineri, 22 mai.

Este vorba de Legea nr. 59/2020 si Legea nr. 60/2020, ce adopta OUG nr. 30/2020 si OUG nr. 32/2020, cu modificari, prin care sunt reformulate si prelungite unele termene de acordare a indemnizatiei pentru zile libere acordate parintilor, suportate din buget, se prelungeste acordarea indemnizatiei de somaj si a concediului pentru cresterea copilului.

Read more...
 

CSM: Vacanta judecatoreasca se scurteaza doar la august. Masca este obligatorie in sala de judecata

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comSectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistaturii a decis marti ca pentru anul calendaristic 2020, vacanta judecatoreasca sa fie doar de o luna, in intervalul 1 - 31 august. Chiar si asa, in luna august vor putea fi judecate si alte cauze, nu doar cele urgente.

Este vorba de o masura exceptionala, post-pandemie. In mod normal, potrivit Legii de organizare judecatoreasca, vacanta judecatoreasca dureaza doua luni, in perioada 1 iulie - 31 august a fiecarui an calendaristic.

Read more...
 

Inalta Curte a lansat dosarul electronic: Acces de la distanta la actele de la dosar

E-mail Print

Foto: Arhiva PixabayInalta Curte de Casatie si Justitie a lansat, joi, aplicatia dosar electronic, prin care partile implicate intr-un proces si avocatii acestora vor avea acces de la distanta la actele de la dosar.

Potrivit unui comunicat al ICCJ, aplicatia va permite partilor si aparatorilor lor accesul direct si imediat la actele dosarului, fara a fi nevoie sa se deplaseze la sediul instantei, contribuind astfel la eforturile permanente ale instantei supreme privind combaterea pandemiei de COVID-19.

Read more...
 

"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie" - Ce se schimba si ce ramane la fel

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.com"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie", iar noul program aduce cateva schimbari importante, pe care cei care vor sa-si cumpere o locuinta printr-un credit garantat de stat trebuie sa le aiba in vedere.

Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 2 aprilie, intrand in vigoare in urmatoarea zi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Read more...
 

Firmele nu trebuie sa mai depuna declaratia privind beneficiarul real. Obligatia a fost suspendata

E-mail Print

Foto: Arhiva PixabayFirmele private din Romania nu trebuie sa mai depuna la Oficiul National al Registrului Comertului declaratia privind beneficiarul real al societatii.

Aceasta obligatie a fost suspendata, astfel ca termenul de depunere a fost prelungit cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta.

Read more...
 

Din februarie, angajatorii pot acorda un nou beneficiu salariatilor. Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia de ea

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comDin 7 februarie 2020, angajatorii din Romania au posibilitatea de a acorda salariatilor pensii ocupationale.

Legea, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, stabileste cadrul legal pentru infiintarea schemelor si fondurilor acestor pensii suplimentare.

Read more...
 

CCR discuta, astazi, sesizarea Guvernului pe modificarea legii privind salarizarea din fonduri publice

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comCurtea Constitutionala a Romaniei discuta, miercuri, sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Executivul precizeaza in sesizare ca legea criticata incalca prevederile articolului 61 alineatul 2 si ale articolului 75 alineatul 1 din Constitutie.

Read more...
 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »
Page 1 of 539

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising