Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Basescu respinge o lege care mentine criteriul demografic pentru infiintarea farmaciilor

E-mail Print

Foto: NasulPresedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea unei modificari a Legii farmaciei prin care se mentine criteriul demografic pentru infiintarea farmaciilor din mediul urban, seful statului afirmand ca aceasta mentinere poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei.

Presedintele Traian Basescu a semnat marti, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, potrivit unui comunicat al Presedintiei. In cerere, seful statului precizeaza ca reglementarea are ca obiect modificarea si completarea Legii farmaciei 266/2008.

"Parlamentul a adoptat aceasta lege cu modificari fata de forma initiatorului, mentinand criteriul demografic prevazut la infiintarea unei farmacii in mediul urban. Astfel, Legea transmisa promulgarii elimina orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultand, asadar, mentinerea acestui criteriu pe perioada nedeterminata", sustine presedintele.

"Cunoscand regulile concurentiale, mentinerea criteriului demografic pentru infiintarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei, accesul agentilor economici fiind, astfel, limitat.

Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piata poate avea consecinte asupra mediului concurential, implicit si asupra consumatorilor. De aceea, consider oportun ca mentinerea acestui criteriu demografic sa fie prevazuta pentru o perioada de 6 - 9 luni, respectiv pana cel mult la data de 30 septembrie 2015.

De asemenea, solicit sa tineti cont de faptul ca, prin punctul sau de vedere, cu nr. 12120/8.10.2014, Consiliul Concurentei a transmis observatiile sale asupra legii supuse promulgarii. In acest sens, va transmit, in copie, punctul de vedere primit de la Consiliul Concurentei", scrie seful statului.

Vezi ce aduce nou Legea Farmaciei

Potrivit Consiliului Concurentei, stabilirea unor criterii de infiintare a farmaciilor mai putin restrictive, asistenta financiara, unitati mobile sau eliberarea medicamentelor de catre medici sunt solutii pentru aprovizionarea satelor, limitarea farmaciilor in orase neavand un efect direct.

Tot Consiliul Concurentei preciza, intr-un punct de vedere din 1 octombrie, ca mentinerea criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban nu se poate realiza decat pe o perioada limitata, de 6 - 9 luni, respectiv pana la cel mult data de 30.09.2015, prelungire avuta in vedere din perspectiva necesitatii respectarii legislatiei privind procedurile de elaborare, avizare si prezentare a proiectelor de acte normative.


sursa: www.mediafax.ro


articol aparut la: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising