Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Care sunt beneficiile unui certificat energetic?

E-mail Print

Foto: avizez.roLegea 153/2013 face certificatul energetic obligatoriu in cazul vanzarii sau inchirierii unui imobil sau in cazul unor lucrari majore de reabilitare a unui imobil. Lipsa unui certificat energetic in acele cazuri poate duce la anularea contractelor incheiate sau a proceselor-verbale de receptie.

Certificatul energetic este acel document eliberat de o firma specializata in domeniu, valabil pe o perioada de 10 ani, care atesta performanta energetica a unei cladiri si incadrarea acesteia intr-una din clasele de performanta energetica. Multi oameni, probabil dintr-o usoara ignoranta, ar putea considera un astfel de document ca fiind inutil, exista si aceasta posibilitate, insa un certificat energetic, insotit de o documentatie completa si intocmit asa cum trebuie, are foarte multe beneficii.

De exemplu, in urma analizei energetice si termice premergatoare eliberarii certificatului, puteti afla foarte multe informatii detaliate despre instalatiile aferente cladirii dumneavoastra, fie ca este vorba de instalatiile de incalzire, de climatizare sau iluminat artificial. Ulterior, folosindu-va de aceste informatii, puteti efectua lucrari de imbunatatire ale acelor instalatii.

Un alt beneficiu al certificatului energetic, foarte simplu si usor de intuit, este acela ca, daca aveti un calificativ de performanta energetica bun, in cazul in care vreti sa vindeti un imobil, puteti cere un pret mai mare decat ar putea cere o alta persoana pe un imobil asemanator, dar cu un calificativ de performanta energetica mai slab.

Aceste calificative variaza de la G, ce presupune un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an, catre A, ce presupune un consum de energie de pana in 125 de kWh/m2/an. Pretul unui certificat energetic poate varia si el, incepand de la cateva sute de lei, acesta crescand in functie de tipul si de marimea constructiei.

Beneficiile unui certificat energetic nu sunt multe, dar acestea pot face diferenta intre doua facturi la incalzire, inainte si dupa efectuarea unor lucrari de imbunatatire a performantei energetice a unei cladiri, pot face diferenta intre a obtine un pret mai bun pe o cladire cu un calificativ de performanta energetica mai bun fata de o cladire asemanatoare, dar cu un calificativ mai slab. Totul este sa stiti ce vreti si cum sa obtineti ceea ce vreti.


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising