Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Comisioanele la tranzactiile cu cardul, plafonate - cati bani va lua banca

E-mail Print

Legea plafonarii comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri a fost aprobata de plenul Parlamentului si urmeaza sa fie transmisa presedintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgata, a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Legea plafonarii comisioanelor interbancare a fost aprobata in plenul Parlamentului si va fi transmisa presedintelui pentru promulgare. Trebuie sa ne asiguram ca reusim sa implementam in mod clar legislatia", a afirmat Chiritoiu la o conferinta de presa. El spera ca in urmatoarele luni, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, sa fie aprobate si normele de aplicare, astfel incat anul viitor, cand intra in vigoare aceste prevederi si la nivel european, legislatia sa fie aplicata coerent la nivel national.

Parlamentul European a aprobat saptamana trecuta un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori.

Regulamentul are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului UE.

Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaza la procesarea tranzactiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.

Ce se intampla in tara noastra

In Romania, legea pe aceasta tema stipuleaza si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.

Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?

Proiectul de lege a starnit reactii aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri au cerut aplicarea imediata a reducerilor de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor.

Reactia bancherilor

Bancherii spun ca plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit si 0,3% pentru cele de credit risca sa genereze o "inhibare" a dezvoltarii pietei cardurilor, iar Concurenta le raspunde ca putea fi mult mai rau, cu amenzi de 4% din activele bancare.

"Consideram ca plafonarea duce la o inhibare in dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem macar sa nu mai adaugam costuri noi la aceasta abordare europeana", a declarat joi presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.

El a precizat ca legea plafonarii comisioanelor interbancare "prinde" Romania intr-o situatie "nu tocmai fericita", argumentand ca trebuie comparate volumele de tranzactionare, in conditiile in care Romania sunt mult mai mici decat in statele europene.

"Trebuie sa stim si din perspectiva economica ce se intampla. Volumele nu sunt asa mare ca in alte tari, s-ar putea sa ne grabim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucatorii din domeniu", a spus Danescu.

In replica, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, i-a transmis ca situatia putea fi mult mai rea, avand in vedere ca alternativa data autoritatilor de Comisia Europeana fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.


sursa: www.mediafax.ro


articol aparut la: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising