Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.comLegea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce a fost trimisa la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, iar bancherii au avertizat fata de efectele asupra creditarii.

Insa ce se va intampla cu pretul locuintelor daca actul normativ va intra in vigoare? •Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul

"Cele mai multe banci isi vor regandi produsele si vor impune un avans considerabil mai mare pentru creditare. Acest lucru va avea un impact asupra segmentului rezidential, iar cumparatorii care dispun de cash vor avea o putere de negociere mai mare", a explicat pentru Ziare.com Daniel Crainic, care conduce divizia de marketing si comunicare a portalului Imobiliare.ro.

El a amintit, insa, ca in ultimul an preturile locuintelor au inceput sa creasca, in special pe segmentul vechi. In consecinta, aplicarea legii darii in plata "poate determina o oprire a acestui trend sau, in orice caz, o incetinire a ritmului de crestere a preturilor apartamentelor".

Insa exista unele incertitudini legate de acest act normativ.

"Totusi, este posibil ca legea sa nu treaca in forma ei actuala, deoarece va avea o influenta negativa asupra volumului tranzactiilor. Prima reactie o avem din partea bancilor, respectiv cresterea avansului. Cred ca e exagerat sa vorbim despre o inghetare a pietei, un procent important din tranzactii avand loc cash, insa e cert ca cei care se vor califica pentru un credit vor fi mai putini, prin urmare tranzactiile vor fi mult reduse", a punctat Daniel Crainic.

Raiffeisen Bank e singura banca deocamdata care a majorat avansul pentru creditele imobiliare standard in lei la 35% si pentru cele in euro la 40%, din cauza legii darii in plata.

Amendamente

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice, titulara a unui credit imobiliar, sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii, printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Proiectul de act normativ a fost retrimis la finalul anului trecut in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, astfel ca legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara.

•Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile

De curand, actul normativ a fost modificat de initiator, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Acesta a amendat textul trimis spre reexaminare pentru a face diferenta clara intre cel care ia imprumutul ca sa-si cumpere teren sau casa si cel care vrea sa investeasca banii pentru un viitor castig, respectiv pentru mall-uri sau cartiere rezidentiale.

"Simplu spus, cei care si-au luat credite pentru dezvoltarea de afaceri nu beneficiaza de legea darii in plata", a explicat Daniel Zamfir pentru Pro TV.

In plus, clientul si banca vor putea negocia 30 de zile pana sa se ajunga la darea in plata, in loc de 15, asa cum prevedea varianta initiala.

Si mai apare o modificare: "Un cetatean caruia i s-a luat casa, dar i s-a pus poprire pe venituri pentru urmatorii 15-20 de ani poate cere instantei aplicarea legii darii in plata si i se va sterge poprirea pe viitoarele venituri", a punctat Daniel Zamfir.

Politicienii nu discuta cu bancile

Problema este ca aceste amendamente nu au ajuns in mainile bancherilor, lucru semnalat de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

•Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca

"Reprezentantii comunitatii bancare nu au primit pana in acest moment, pe cale oficiala, nici de la initiator si nici de la comisiile Senatului, aceste noi propuneri de amendamente. La nivel de CPBR, am luat cunostinta de existenta acestor amendamente in data de 28 ianuarie prin intermediul mass-media. (...)

De altfel, pe pagina oficiala a Senatului dedicata acestui proiect de lege nu figureaza nici macar in acest moment aceste noi amendamente propuse", a transmis Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice si Institutionale, in cadrul CPBR, intr-o informare remisa Ziare.com.

El mai arata ca pozitionarile politice controversate aparute in ultimul timp nu sunt de natura sa ajute la lamurirea problemelor pe care doreste sa le reglementeze acest proiect de lege.

"Pe de o parte, conducerea partidului din care face parte initiatorul proiectului de lege (PNL - n.red.) a anuntat ca va stabili un grup de lucru care sa includa experti din toate sectoarele ce pot fi afectate de aceasta lege, iar pe de alta, initiatorul, prin faptul ca a propus deja un proiect de lege amendat fara a-l discuta cu expertii, consumatorii si bancile in mod serios, practic respinge sau cel putin nu tine cont de pozitia propriului partid", arata reprezentantul CPBR.

El aminteste ca bancile si-au exprimat "disponibilitatea de a participa, la cel mai inalt nivel, la discutii la nivelul comisiilor de specialitate si al grupurilor de lucru pentru identificarea unor solutii viabile in acord cu legile si directivele nationale si europene, care sa tina cont de perspectiva stabilitatii si dezvoltarii economice a Romaniei pe termen mediu si lung".

Efectul asupra creditarii

Reprezentantii bancilor au avertizat in repetate randuri ca legea darii in plata va avea efecte ce se vor rasfrange asupra conditiilor de creditare, cum ar fi cresterea avansului sau disparitia programului Prima Casa.

•BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!
•Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata
•BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice

Insa Ministerul Finantelor a adus lamuriri pe aceasta tema, miercuri seara, intr-un comunicat de presa.

•Renunta bancile la programul Prima casa? Ce spune Ministerul Finantelor

"Mentionam ca FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri - n.red.) a emis garantii in numele si contul statului, pentru credite acordate in cadrul programului Prima Casa si in luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice nu a fost informat de nicio banca comerciala prezenta in program de intentia sa de a renunta la Prima Casa", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

Totodata, reprezentantii Finantelor au precizat ca plafonul total de garantare aferent programului Prima Casa pentru anul 2016 este de aproape 1,7 miliarde de lei.

Autor: Constantin Pescaru


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising