Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie" - Ce se schimba si ce ramane la fel

E-mail Print

Foto: Arhiva Ziare.com"Prima casa" devine oficial "O casa, o familie", iar noul program aduce cateva schimbari importante, pe care cei care vor sa-si cumpere o locuinta printr-un credit garantat de stat trebuie sa le aiba in vedere.

Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis pe 2 aprilie, intrand in vigoare in urmatoarea zi, odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Ce se schimba

Plafon maxim pentru venituri

Cea mai importanta schimbare o reprezinta introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fara copii si 7.000 de lei pentru cei care au copii sau minori in intretinere.

Astfel, potrivit legii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 de lei.

Important de mentionat este faptul ca la calculul acestei limite nu sunt luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.

Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, plafonul este mai mare. Astfel, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei. In aceasta categorie intra si persoanele care au in intretinere unul sau mai multi minori.

Facilitarea achizitiei unei locuinte pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil

In cazul romanilor care fac parte din grupuri vulnerabile si primesc ajutoare sociale de la stat (indemnizatii de handicap etc.), banii respectivi vor fi luati in considerare ca venit eligibil in cadrul noului program.

"Toate beneficiile de asistenta sociala, definite de art. 7 din Legea asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilite conform legii, constituie venit in sensul prezentei ordonante si vor fi luate in calcul la analiza acordarii finantarilor", se arata in lege.

Important: Daca aceste beneficii duc la depasirea pragului de 4.500 de lei, atunci vor fi scoase din calcul (vezi punctul anterior).

Subventii la dobanda pentru anumite categorii

Anumite categorii pot beneficia de dobanzi reduse la imprumuturile pentru locuinte obtinute prin noul program de finantare, astfel:

•- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata programului pentru familiile cu un singur copil;
•- reducerea cu un punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii;
•- reducerea cu doua puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pentru persoanele care fac pare dintr-un grup vulnerabil.


Pentru a beneficia de reducerea dobanzii, care se va evalua anual, beneficiarul mai trebuie sa:

- depuna o cerere in acest sens la fondurile de garantare de la care a obtinut garantia statului pentru creditul contractat;

- sa nu aiba restante la plata creditului la data de 31 decembrie a anului pentru care se solicita subventia, in caz contrar aceste restante achitandu-se pana la data depunerii cererii;

- sa se inroleze in Spatiul Privat Virtual (SPV).

Nu mai poti cumpara alta locuinta fara sa o pierzi pe cea luata deja prin creditul garantat de stat

Pe durata contractului de credit obtinut in cadrul noului programul, beneficiarul nu are voie sa dobandeasca individual sau impreuna cu familia mai mult de jumatate dintr-o alta locuinta situata la oras, cu exceptia celor dobandite prin mostenire. Totusi, in cazul in care survine o modificare in acest sens dupa acordarea creditului in cadrul programului, "in termen de 12 luni de la aparitia acestei situatii trebuie sa decida asupra detinerii locuintei din program sau altei locuinte si sa notifice aceasta decizie Finantatorului si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii sau Fondului Roman de Contragarantare, cu prezentarea documentelor care atesta instrainarea", potrivit legii.

Creditul va putea fi refinantat

Noul program permite refinantarea creditului.

"Creditele garantate de stat in cadrul programului se pot refinanta prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul programului. In acest caz, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, poate aproba refinantarea creditului garantat de stat, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare asupra locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, in vederea inscrierii unei noi ipoteci in favoarea institutiei de credit care acorda refinantarea, cu conditia achitarii integrale a creditului garantat in cadrul programului", potrivit legii.

Ce nu (prea) se schimba


Avansul ramane la fel, dar nu se mai face distinctia intre locuinte noi si vechi

Beneficiarii pot cumpara o locuinta cu o valoarea de maximum 70.000 de euro, valoarea creditului acordat fiind de maximum 66.500 de euro. In schimb, nu se mai face distinctia dintre cele noi si cele vechi, cum era la "Prima casa".

"Avansul minim este de 5% din pretul de achizitie a locuintei sau din valoarea costului de construire a locuintei, acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata.

Pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 de euro echivalent lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de antrepriza, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 de euro echivalent lei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei sau valoarea rezultata din devizul estimativ de lucrari, anexa la contractul de construire a locuintei, exclusiv avansul platit de beneficiar", potrivit legii.

La "Prima casa" se facea o distinctie intre locuinte vechi si noi, in sensul ca statul garanta sume diferite (adica nu puteai face un imprumut mai mare de sumele respective), astfel:

•Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) maximum 66.500 de euro;
•Pentru achizitia altor categorii de locuinte (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) maximum 57.000 de euro.


Vanzarea imobilului se poate face in continuare dupa 5 ani

Instrainarea imobilului se poate realiza dupa implinirea a 5 ani de la achizitionarea acestuia, cu acordul Ministerului Finantelor Publice.

Programul e valabil in continuare si pentru constructia de locuinte

Legea prevede in continuare ca programul este destinat atat celor care achizitioneaza, cat si celor care construiesc o locuinta.

Limita de 50 de metri patrati pentru locuintele dobandite anterior se pastreaza

La fel ca la "Prima casa", noul program prevede in continuare ca "la data solicitarii creditului garantat, (beneficiarul - n.red.) declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m 2".

Comisioane

Comisioanele sunt identice cu cele folosite in cadrul programului "Prima casa", astfel:

•comisionul unic de analiza este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
•comisionul de gestiune a garantiilor acordate de FNGCIMM, in numele si contul statului roman, in cadrul noului program este de 0,40% pe an calculat la soldul garantiei statului.


Modul de calcul al dobanzii

Dobanda ramane variabila, fiind calculata la fel: 2% + valoarea IRCC (indicele care a inlocuit ROBOR).

Pentru calculul ratei, la aceste valori se adauga si comisioane aditionale (ale bancii etc.).

Regulile se vor schimba din mers

Desi Prima Casa 2020 este in plina derulare, regulile se vor schimba din mers.

Astfel, pentru dosarele depuse pana la aparitia noului program se aplica regulile "Prima Casa", in timp ce pentru dosarele depuse dupa aparitia modificarilor din proiect se aplica regulile "O familie, o casa".

Cel mai probabil, pentru dosarele depuse in urmatoarea perioada vor exista intarzieri. Asta pentru ca inca nu exista norme de aplicare, care trebuie stabilite si publicate in Monitorul Oficial in termen de 30 de zile de la promulgarea legii, adica pana la inceputul lunii viitoare.

Traseul legislativ

Proiectul a fost initiat de social-democratul Eugen Teodorovici, a fost adoptat de Senat pe 18 septembrie 2019, de Camera Deputatilor pe 10 martie 2020 (cu 266 de voturi in favoare si niciunul impotriva), ajungand pe masa presedintelui Klaus Iohannis pe 14 martie si promulgat de acesta pe 2 aprilie 2020.

Reamintim ca ministrul liberal de Finante, Florin Citu, a declarat la inceputul acestui an ca programul "Prima casa" functioneaza, are un plafon de doua miliarde de lei si "deocamdata nu au fost schimbate criteriile de acordare a creditului".

Autor: Constantin Pescaru


sursa: www.ziare.com


Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising