Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Hartuirea psihologica la locul de munca, pedepsita oficial in Romania. Ce amenzi risca angajatorii, potrivit legii adoptate in Parlament

E-mail Print

Camera Deputatilor. Foto: CdepCamera Deputatilor a adoptat marti, 14 iulie, ca for decizional, proiectul de lege initiat de Oana Bizgan prin care formele de hartuire psihologica privind raporturile de munca sunt sanctionate disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz.

Initiativa legislativa prevede sanctiuni intre 10.000 si 15.000 de lei pentru angajatii care savarsesc fapte de hartuire psihologica asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnitatii acestuia. De asemenea, propunerea cuprinde si obligatia angajatorului de a lua toate masurile care se impun pentru a combate si a preveni actele de hartuire psihologica la locul de munca, dar si sanctiuni care pot ajunge pana la 50.000 de lei pentru acele organizatii care nu indeplinesc aceasta prevedere.

Pentru situatiile cand organizatiile instiga la fapte de hartuire, amenzile prevazute sunt de pana la 200.000 de lei. Propunerea legislativa votata de catre deputati merge la promulgare.

"Romania nu a avut, pana acum, o lege care sa reglementeze si sa sanctioneze hartuirea psihologica la locul de munca, atunci cand aceasta se manifesta sub alta forma decat discriminarea de gen. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care mii sau chiar zeci de mii de angajati experimenteaza zilnic situatii care pot fi incadrate cu usurinta in categoria hartuirii - conduita ostila, actiuni nedorite, stres continuu, amenintari, supraincarcare si lista poate continua", a declarat deputatul neafiliat Oana Bizgan, potrivit unui comunicat de presa remis marti, 14 iulie, catre News.ro.

Sursa mentionata arata ca sub incidenta acestei legi intra comportamentele care provoaca deteriorarea conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau a demnitatii salariatului, care pot duce la deteriorarea sanatatii fizice si mai ales mentale a angajatului sau care au potentialul de a afecta parcursul profesional al acestuia, indiferent de forma de manifestare: conduita ostila, actiuni si gesturi sau chiar comentarii verbale.


Prevederile inscrise in propunerea legislativa se aplica la toate nivelurile, atat pe orizontala - intre angajati aflati pe aceleasi trepte ierarhice, cat si pe verticala, intre angajati care ocupa pozitii diferite.

"Este una dintre cele mai de interes initiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii si pana acum, am primit aproape saptamanal solicitari vizavi de acest subiect. Astazi pot sa le transmit tuturor acestor persoane ca am mai facut un pas spre respect reciproc si demnitate", a completat Bizgan, conform sursei citate

Potrivit unei anchete realizate in 2013 de INS, peste 250.000 romani spun ca sunt supusi la hartuire sau violenta psihica, violenta fizica sau amenintarea cu violenta fizica, presiune sau supraincarcare la serviciu. Acest tip de presiune afecteaza in mod direct angajatul, dar are efecte negative si asupra performantelor sale la locul de munca si, implicit, asupra rezultatelor organizatiei.

"Pe langa modificarile propriu-zise, prin initiativa aceasta ne-am dorit sa mai cream o parghie prin care sa asiguram un mediu de lucru adecvat pentru fiecare angajat din Romania. Mult prea multi conationali au plecat deja sa lucreze in strainatate, iar faptul ca nu se simteau respectati si valorizati in Romania reprezinta una dintre cauzele care au condus la aceasta decizie. A venit timpul sa ne schimbam putin perspectiva si sa vedem ce putem face, cu adevarat, pentru ca fiecare angajat sa isi poata atinge potentialul maxim la locul de munca, atat pentru binele sau, cat si pentru al nostru, al tuturor", a explicat Oana Bizgan.

La baza redactarii propunerii au stat multiple studii stiintifice, documente si prevederi ale institutiilor europene, printre care decizii ale Curtii de Justitie a UE, Carta Drepturilor Fundamentale, acordurile-cadru ale UE privind stresul, respectiv hartuirea si violenta la locul de munca, rezolutii si directive europene, precum si studii realizate la nivel global si in Romania, mai arata comunicatul de presa.

sursa: www.news.ro

articol aparut la: www.ziare.com

Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising