Birou Avocatura - Moniana Iordachescu

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • green color
  • blue color

Pedepse mai mari de cinci ori decat in prezent, pentru incalcarea ordinelor de restrictie. Presedintele Iohannis a promulgat legea

E-mail Print

Foto: Facebook/Violenta domesticaPresedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care incalcarea masurilor dispuse prin ordinul de protectie este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la 5 ani. Legea in vigoare prevede ca o astfel de infractiune este pedepsita cu inchisoare de la o luna la un an, insa impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Proiectul de lege, initiat de parlamentarii Pro Europa, Mihaela Hunca, Gabriela Podasca si Oana-Silvia Vladuca, modifica Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a fost adoptat, decizional, de catre Camera Deputatilor pe 28 iulie. "Art.32.- (1) Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie a oricareia dintre masurile prevazute la art.23 alin.(1), (3) si (4) lit.a) si b) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie provizoriu a oricareia dintre masurile prevazute la art.224 alin.(l) si dispuse prin ordinul de protectie provizoriu constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani", arata legea promulgata de seful statului

In forma in vigoare, potrivit articolului 32: "Incalcarea oricareia dintre masurile prevazute la art. 23 alin. (1) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala. (2) In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei".

De asemenea, proiectul modifica si prevederile referitoare la asistenta juridica pentru persoanele care solicita un ordin de protectie.

"Asistarea sau, dupa caz, gazduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor in unitatile prevazute la art. 15 alin. (2) si (3) se face in baza incheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de parintele insotitor sau, dupa caz, de reprezentantul legal. Asistenta juridica a persoanei care solicita ordinul de protectie este obligatorie", conform sursei citate.

Totodata, "daca victima nu are avocat, i se va acorda asistenta juridica din oficiu", mai indica sursa mentionata.

sursa: www.news.ro

articol aparut la: www.ziare.com

Birou Avocatura - Avocat Moniana Iordachescu

 

Chestionar

Cum ati ajuns pe acest site?
 

Advertising